Succesverhalen

Sven & Sam delen inzichten: het belang van online veiligheid en leerervaringen in het veld

praktijkverhaal
Studenten

Sven Verboon (23) en Sam (23), beiden derdejaars studenten aan de opleiding Expert IT Systeem and devices aan de Techniek College Rotterdam. Samen vormden zij een team dat aan de slag ging met een security scan voor Dolphijn Makelaardij op 12 oktober 2023.

Sven & Sam delen inzichten: het belang van online veiligheid en leerervaringen in het veld

Op locatie bij Techniek College Rotterdam spraken de studenten de ondernemer voor zij van start gingen met het analyseren en opleveren van een op maat gemaakt adviesrapport om de online veiligheid te verbeteren. Een van de voornaamste leerpunten die ze uit dit project hebben gehaald, is het belang van het ontwikkelen van professioneel contact. Volgens Sven en Sam, is elke ondernemer anders, en door deel te nemen aan dit traject hebben ze geleerd hoe ze effectief kunnen communiceren met ondernemers. Flexibiliteit en inlevingsvermogen zijn essentieel in dit proces, aldus Sven. Elk bedrijf hanteert een andere benadering van ICT, en het is aan de student om in te spelen op de behoeften van het bedrijf.

Sam geeft aan dat er ook verschil zit tussen theorie en praktijk. Tot op heden heeft hij enkel feedback ontvangen vanuit school. Met dit traject is hij er daadwerkelijk mee aan de slag gegaan. Dit gaf hem de mogelijkheid om te ervaren hoe dit in de praktijk functioneert en hoe bedrijven erop reageren. Het verschil met de ervaring op school was duidelijk merkbaar voor hem. Bovendien leerden ze om sneller in te zien wat belangrijk is om aan te pakken, gezien de beperkte tijd die ze hadden om een bedrijf te analyseren.

‘’Wat je hier veelal meekrijgt is ervaring. Je leert toch iets van een bedrijf waar je misschien niet meer mee te maken gaat krijgen, maar het gaat erom dat je leert hoe zij er binnen dit bedrijf ermee omgaan. En deze aanpak varieert per bedrijf.", aldus Sam

Zowel Sven als Sam merken op dat bedrijven vaak de cruciale rol van een degelijke online beveiliging voor hun bedrijf onderschatten. Aangezien het een voortdurend evoluerend vakgebied is, blijkt dat veel bedrijven dit aspect niet adequaat onderhouden. Tijdens hun analyse stelden de studenten een simpele vraag: "Met welke beveiligingssystemen werken jullie?" Helaas konden ze daar geen duidelijk antwoord op krijgen. Dit wijst erop dat zelfs de basisaspecten niet altijd helder zijn, terwijl dat wel essentieel zou moeten zijn.

"Hoewel onze rol als ICT'ers voornamelijk preventief is, kan het behoorlijk fout gaan als er iets misgaat. Vaak beseffen bedrijven pas het belang hiervan wanneer het te laat is," voegde Sven toe.

Al met al hebben de studenten dit als een positieve en leerzame ervaring ervaren, en ze kijken met voldoening terug op deze waardevolle ervaring.

Bekijk dit ook

Lees hier alle inspirerende succesverhalen